Maak jouw buurtspeelplek Rookvrij!

Wil je dat de speelplek in jouw wijk Rookvrij wordt?
Meld hieronder je openbare speelplek aan voor de actie ‘Maak jouw buurtspeelplek Rookvrij’.

Nadat je de speelplek hebt aangemeld, gaat de gemeente* samen met de GGD aan de slag om deze plek Rookvrij te maken. Met Rookvrij borden en/of stoeptegels wordt bezoekers verzocht de speelplek Rookvrij te houden. Tijdens de Nationale Buitenspeeldag op 12 juni zijn de eerste speelplekken Rookvrij verklaard.

* Gemeente Huizen heeft inmiddels besloten tot het rookvrij maken van alle speelplekken in haar gemeente. Daarom hoeven inwoners van Huizen geen buurtspeelplek meer voor te dragen om Rookvrij te worden.

Vragen of meer informatie: rookvrijegeneratie@regiogv.nl

Actievoorwaarden

  • De actie is bedoeld voor openbare speelplekken in de wijk (bijvoorbeeld de zandbak met klimrek).
  • Vraag namens minimaal drie buurtbewoners de Rookvrije speelplek(ken) aan (noem bij de aanmelding de namen van deze drie personen).
  • De aanvragers wonen in de wijk van de speelplek.
  • De aanvragers zijn bereid buurtbewoners rondom de speelplek te informeren dat de speelplek Rookvrij wordt (bijvoorbeeld door het verspreiden van een aantal flyers). De aanvragers ontvangen hiervoor materiaal van de GGD (flyers, sleutelhangers).

Waarom een Rookvrije speelplek?

Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een Rookvrije speelplek bij. Geen gevaar van meeroken en rondslingerende peuken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Een Rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Rookvrije Generatie Gooi en Vechtstreek is een initiatief van GGD Gooi en Vechtstreek,
in opdracht van alle gemeenten in de regio.