rookvrije generatie

80% van de rokers wil eigenlijk stoppen, maar velen lukt het nu niet. Met steun van een partner, buurman, vriend(in) kan stoppen makkelijker worden. Zo kun je een ander helpen op weg naar een betere gezondheid.

Wil je iemand anders helpen bij stoppen met roken? Klik hier voor de 7 tips. Of klik hier als je meer informatie en tips wilt over hoe je het gesprek aan kunt gaan over roken met je kind. Je kunt de roker ook helpen door de flyer met informatie over stoppen met roken te geven.

Help een ander stoppen als zorgprofessional

Als zorgprofessional heb je een belangrijke rol als het gaat om stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel mensen een advies van hun zorgverlener over roken heel serieus nemen. Jij kunt dus het verschil maken voor de gezondheid van jouw cliënt.

  • De Toolkit Rookvrije Zorg biedt zorgprofessionals en –organisaties handvatten om een Rookvrije werk- en behandelomgeving te realiseren. De toolkit bestaat uit meerdere pijlers. Per pijler zijn best practices uit het zorgveld verzameld. Ook staan er andere handige materialen zoals richtlijnen, communicatiemateriaal, trainingen en ervaringen en tips.
  • Een warme verwijzing is belangrijk om de continuïteit van de zorg te waarborgen.
    • Rookvrij! Ook jij?: wanneer jij je cliënt aanmeldt via het verwijsformulier, vindt er bij ‘Rookvrij! Ook jij?’ een warme overdracht plaats. De roker wordt na een verwijzing gebeld, wordt informatie gegeven en wordt de cliënt, indien gewenst, definitief aangemeld.
    • Rookvrije Ouders: het is belangrijk om met ouders te praten over Rookvrij opgroeien en waarom dit belangrijk is voor de gezondheid van kinderen. Verwijs (aanstaande) rokende ouders makkelijk en snel door via het online aanmeldformulier. De coach neemt binnen een week contact op met de ouders. Zwangeren worden zelfs al binnen 2-3 dagen gebeld. Als de ouders toestemming geven ontvang je een terugkoppeling van de coach.

Zorgprofessionals zijn nog niet altijd op de hoogte van Rookvrij opgroeien en de gevaren van derdehands rook. Deze animatie laat duidelijk zien dat roken altijd onwenselijk is, omdat de schadelijke stoffen blijven kleven. Ook als je het buiten doet.

Bekijk hier animaties voor een Rookvrije Start. Onder andere animaties over hulp bij stoppen met roken voor zwangere vrouwen en de partner, maar ook voor alleenstaande moeders. De animaties zijn beschikbaar in het Nederlands, Arabisch, Berbers en Turks.

Maak stoppen met roken eenvoudig bespreekbaar met uw cliënten door middel van de regionale bureaukaart. Op de bureaukaart staat een overzicht van alle begeleidingsmogelijkheden in de regio.

Op www.ikstopnu.nl kunnen cliënten meer informatie vinden.