rookvrije generatie

E-learning voor zorgverleners: Het stoppen-met-roken-advies. Hoe geef ik dat?

Publicatiedatum: 23 april 2024

Stoppen met roken ter sprake brengen bij jouw patiënt of cliënt kan best lastig zijn, maar oefening baart kunst. In deze e-learning leer je als zorgverlener hoe je een gesprek over stoppen met roken start, een stoppen-met-rokenadvies geeft en op welke manier je het beste kunt doorverwijzen naar een begeleider. Want een stoppen-met-rokenadvies van een zorgverlener kan precies dat laatste zetje zijn dat een roker over de streep helpt.

Deze e-learning bestaat uit 3 delen:

Deel 1: Waarom zou ik een stoppen-met-rokenadvies geven? – Over de risico’s van roken en verslaving.

Deel 2: Het stoppen-met-rokenadvies. – Behandelt het Very Brief Advice met warme verwijzing (VBA+) – een adviesmethode die al in enkele minuten kan worden uitgevoerd – en het voeren van een uitgebreider gesprek over roken en doorverwijzen.

Deel 3: Oefenen. – Deelnemers aan de e-learning gaan ‘oefenen’ met het geven van een stoppen-met-rokenadvies en het voeren van een gesprek over roken middels interactieve video’s. Er komen hierin 4 casussen aan bod. Twee over het geven van het VBA+ en twee over het voeren van een uitgebreider gesprek.

Deze e-learning duurt in totaal (inclusief toets) ongeveer 1,5 uur.

Na afloop van deze cursus ontvang je een certificaat (pdf). Deze e-learning is geaccrediteerd bij de registers van: KABIZ – Doktersassistenten, NVvPO, V&VN, V&VN VSR, ProCert en KNMG-GAIA ABAN.

Meer informatie kun je vinden op de website van het Trimbos.

Meer nieuws

Al het nieuws