rookvrije generatie

Gemeente Huizen maakte alle stranden rookvrij

Publicatiedatum: 26 september 2023

Zwemmen, een boek lezen, een wandeling maken of gewoon lekker relaxen op je handdoek: op alle stranden in Gemeente Huizen doe je dit sinds 2019 rookvrij! Beleidsadviseur sport & recreatie Chantal Heinen vertelt waarom ze hier als gemeente voor kozen en wat hun ervaringen tot nu toe zijn.

Collegebesluit

In maart 2019 nam het college van gemeente Huizen het besluit om zoveel mogelijk plekken in de gemeente rookvrij te maken. Denk aan alle buitenzwembaden, speelplekken en gemeentelijke gebouwen. Chantal: “In dit collegebesluit zijn ook meteen de publieke stranden meegenomen. Dit betekent dat alle drie de stranden in onze gemeente aan het Gooimeer volledig rookvrij zijn! De gemeente wil een leefomgeving bieden waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien en iedereen rookvrij kan leven. Bijkomend voordeel is dat het zorgt voor minder vervuiling op het strand.”

Communicatie

Op de stranden staan meerdere Rookvrije Generatie-borden om aan te geven dat het een rookvrije omgeving is. Toen de stranden in 2019 rookvrij werden, zocht de gemeente ook de lokale pers op en deelden ze berichten via social media.

Goede voorbeeld

Chantal vertelt dat de naleving van de rookvrije stranden gaat via de boa’s die in hun rondes ook het strand meenemen. Ook de EHBO is op warme dagen aanwezig en zij hebben een voorlichtende taak, maken de mensen bewust en spreken ze er op aan. “Het is geen wettelijk verbod, maar we willen mensen er bewust van maken dat ze op een plek zijn waar veel kinderen komen en ze het goede voorbeeld kunnen geven door niet op het strand te roken.” Af en toe zien ze nog mensen roken op het strand, maar die spreken ze daar vriendelijk op aan: “Ik heb veel contact met de EHBO en hoor gelukkig nooit dat er vervelende situaties zijn ontstaan rondom het rookvrije strand.”

Breder rookvrij-beleid

“Gewoon doen!” is de tip die Chantal aan andere gemeenten met stranden wil meegeven. Ze denkt dat het bij hen in de gemeente vooral goed werkt dat in één keer veel omgevingen rookvrij werden: “Het is onderdeel van een breder rookvrij-beleid. Omdat er nu zoveel plekken in onze gemeente rookvrij zijn, zijn inwoners het al gewend. In principe zou de intentie er altijd moeten zijn om zoveel mogelijk plekken rookvrij te maken. Je ziet nu ook dat er ondernemers zijn die zelf stappen zetten. Zo kwam ik onlangs nog een voorbeeld tegen van een restaurant die een compleet rookvrij terras heeft ingevoerd in onze gemeente. Dat is mooi om te zien!”

Meer nieuws

Al het nieuws