rookvrije generatie

Infographic: Hoe denken scholieren over de schadelijkheid van roken en alcohol drinken?

Publicatiedatum: 24 maart 2022

Deze infographic van het Trimbos Instituut geeft inzicht in hoe scholieren denken over de schadelijkheid van roken en alcohol. In de afgelopen jaren zijn scholieren steeds vaker gaan denken dat roken en alcohol drinken schadelijk is. Wel zien we dat er verschillen bestaan tussen jongens en meisjes, leeftijden en schoolniveaus. Wil je weten hoe dit precies zit? Bekijk dan de infographic van het Trimbos Instituut.

Download de infographic hier (PDF) >

De cijfers in de infographic komen uit het Peilstationsonderzoek 2019 van het Trimbos Instituut.

 

Hoe zit het echt met de schadelijkheid van alcohol?

Het drinken van alcohol heeft veel effect op het lichaam. Zowel op korte- als langetermijn kan het schade aanrichten. Hoe meer iemand drinkt, hoe groter het effect is. De lichamelijke effecten van alcohol zijn groter voor jongeren dan voor volwassenen. Jongeren kunnen gemakkelijker bewusteloos raken door alcohol. Ook kan alcohol de ontwikkeling van de hersenen verstoren. Jongeren die veel drinken, raken bovendien vaker (ongewenst) zwanger. En jongeren die op vroege leeftijd drinken, lopen op latere leeftijd een hoger risico op het ontwikkelen van een alcoholprobleem

Meer informatie over de effecten en gevolgen van alcohol bij jongeren >


Hoe zit het echt met de schadelijkheid van roken?

Roken heeft gezondheidsrisico’s op de korte, maar vooral op de lange termijn. Hoe meer en hoe langer iemand rookt, hoe groter de gezondheidsrisico’s. Een korte termijn gevolg is bijvoorbeeld een verslechterde conditie, een slechte adem en klachten aan de luchtwegen. Op de lange termijn is er meer kans op het krijgen van verschillende soorten kanker en hart- en vaatziekten. Ook is de kans op verslaving zeer groot, vooral wanneer er op jonge leeftijd is begonnen met roken.

Meer informatie over de effecten van roken (rokeninfo.nl) >

Meer nieuws

Al het nieuws