rookvrije generatie

Stoppen met roken? Dat kan nu met de nieuwe app Quiddy

Publicatiedatum: 18 maart 2022

Jongvolwassenen die willen stoppen met roken zoeken meestal geen professionele hulp. Zij stoppen het liefst alleen of samen met een leeftijdsgenoot. Daarom is er nu een nieuwe app ontwikkeld: Quiddy. Met deze app kunnen zij samen stoppen met een onbekende (anoniem), een vriend(in), collega of studiegenoot. Via de chat kunnen ze elkaar steunen en motiveren om te stoppen met roken en rookvrij te blijven. In de app is er ook laagdrempelige informatie te vinden over stoppen met roken.

Download Quiddy in de App Store of Play Store

Stoppen met roken met leeftijdsgenoten

Jongvolwassenen die roken willen vaak wel stoppen met roken, maar ze willen geen hulp van buitenaf. Dat bleek uit vragenlijstonderzoek en gesprekken met de doelgroep. Hoe kunnen zij dan wel succesvol stoppen? Uit onderzoek naar de effectiviteit van stoppen-met-rokenapps blijkt dat het kan helpen als men met elkaar in gesprek kan gaan. Daarom is Quiddy ontwikkeld. De app koppelt mensen met dezelfde doelen en valkuilen aan elkaar zodat zij elkaar kunnen steunen tijdens het stoppen met roken. Gebruikers kunnen de app aanpassen aan hun persoonlijke situatie.

Een buddy om te zorgen dat je gestopt blijft

Quiddy is speciaal ontwikkeld voor jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar. Om tot een goede match te komen, zorgen we dat de buddy dezelfde leeftijd heeft en dezelfde reden om te willen stoppen met roken. Bijvoorbeeld geld besparen. Via de chat kunnen buddy’s elkaar steunen bij moeilijke momenten, een grappige stelling versturen of gewoon even praten. Er is ook een noodknop. Daarmee kan iemand niet alleen een buddy (of iemand van de Stoplijn) inschakelen als diegene zin krijgt om te roken, maar ook afleiding zoeken door een spelletje te spelen of een filmpje te kijken. De app houdt bij hoeveel dagen iemand niet gerookt heeft en hoeveel geld bespaard is. De buddy’s kunnen badges verdienen als ze gestopt blijven, geld sparen én elkaar helpen. Er staan ook artikelen in de app over onderwerpen die jongvolwassenen interessant vinden, zoals de relatie tussen roken en stress en de tactieken van de tabaksindustrie.

Meer nieuws

Al het nieuws