rookvrije generatie

Very Brief Advice: stoppen met roken bespreekbaar maken in 30 seconden

Publicatiedatum: 13 april 2022

Door het volgen van 3 simpele stappen kun je door middel van Very Brief Advice (VBA) met een positieve boodschap mensen ondersteunen bij het stoppen met roken. VBA is een wetenschappelijk bewezen effectieve interventie. En met 20.000 tabaksdoden per jaar is de urgentie hoog.

Een laagdrempelige manier om roken onder de aandacht te brengen tijdens een consult is de VBA methode (Vraag-Vertel-Verwijs). VBA is een advies geven aan rokers waarin de zorgprofessional aangeeft wat de meest effectieve wijze is om te stoppen met roken. Dit door middel van 3 stappen:

Vraag: “Rookt u?”
Vertel:  “Als u wilt stoppen met roken, dan is de kans dat u slaagt het grootst als u professionele begeleiding krijgt.”
Verwijs: “Ik wil u daarom graag verwijzen naar een goede rookstopbegeleider.”

Klik hier om een visitekaartje van de VBA te downloaden. Zodat u die altijd bij u kunt dragen.

E-learning VBA voor zorgprofessionals

Op www.pfizer.nl/nascholing/very-brief-advice-leven-redden-30-seconden kunnen zorgprofessionals kosteloos de e-learning VBA volgen. Het doel van de e-learning is om artsen en zorgprofessionals bekend te maken met de VBA methode. De 3 scholingen zijn on demand beschikbaar en bedoeld voor de huisarts, medisch specialist en overige zorgprofessionals.

Na afloop van deze e-learning bent u bekend met de VBA-methode. Met behulp van slides en video’s wordt besproken hoe de VBA-methode ingezet kan worden. Het is een zeer eenvoudige en effectieve methode, makkelijk toepasbaar en kost niet meer dan 30 seconden.

Meer nieuws

Al het nieuws