rookvrije generatie

Wat voor invloed heeft roken op je conditie?

Publicatiedatum: 4 april 2022

“Ik sport veel dus mijn conditie is gewoon prima” is een veel gebruikte smoes om te blijven roken. Maar hoe zit dit nu echt? Wat voor invloed heeft roken op je conditie? In dit filmpje wordt het voor je uitgezocht. Meer weten over (stoppen met) roken? Kijk op www.rokeninfo.nl/jongeren. Of bel met de Stoplijn van het Trimbos-instituut: 0800-1995. Of download Quiddy. Deze app is gratis en helpt je ’t stoppen vol te houden.

 

Waarom is roken slecht voor je conditie?

Roken is slecht voor de conditie omdat tabaksrook koolmonoxide bevat. Koolmonoxide hecht zich aan de rode bloedcellen en laat niet meer los. Normaal gesproken hecht zuurstof zich aan de rode bloedcellen maar de zuurstof wordt bij roken door de koolmonoxide verdrongen en gewoon weer uitgeademd. Organen en spieren krijgen dan onvoldoende zuurstof. Dit merk je onmiddellijk aan je conditie. Om toch voldoende zuurstof op te kunnen nemen moeten er meer bloedcellen langs de longblaasjes stromen. Het lichaam kan dit op twee manieren oplossen. Het hart sneller laten kloppen zodat het bloed sneller stroomt en er meer rode bloedcellen per minuut langs de longblaasjes kunnen stromen. Of meer rode bloedcellen aanmaken. Het bloed bevat dan meer cellen en wordt dus iets dikker of ‘stroperiger’.

Longen

Op de lange termijn beschadigt roken ook je longen. Je longcapaciteit neemt daardoor af. Ook hierdoor gaat je conditie achteruit.

Meer nieuws

Al het nieuws